Αν όχι εμείς, ποιοι; | Kάλεσμα των εκπαιδευτικών της Εργατικής Λέσχης Περιστερίου
Η ελληνική κοινωνία εισέρχεται στην 6η μετά μνημονίου χρονιά, όπου το μόνο αποτέλεσμα που έφερε η αντεργατική επίθεση που έχει επιτελεστεί ως τώρα ήταν τρομακτική λιτότητα και κοινωνική καταστροφή. Ως τώρα είδαμε τους πάντες να φέρνουν και από ένα μνημόνιο, αποτέλεσμα των οποίων ήταν και ένα μεγάλο “και τώρα τι κάνουμε…; Υπάρχει διέξοδος;

Η Εργατική Λέσχη Περιστερίου είναι μια προσπάθεια απάντησης αυτού του ερωτήματος. Μια προσπάθεια. Σίγουρα όχι η λύση, μα κάτι πολύ περισσότερο από την απάθεια και την ατομική αναζήτηση σωτηρίας στην κοινωνική ζούγκλα που κυοφορείται, στα συντρίμμια του κοινωνικού κράτους. Είναι μια προσπάθεια απάντησης με συλλογικό τρόπο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε συνολικά ως κοινωνία.
Η εργατική λέσχη μπαίνει φέτος στην 3η συνεχόμενη χρονιά λειτουργίας της. Και φέτος θα προσπαθήσουμε να παράσχουμε υποστηρικτικά μαθήματα σε μαθητές/μαθήτριες λυκείου και γυμνασίου, και φέτος θα προσπαθήσουμε να παράσχουμε μαθήματα ελληνικών σε πρόσφυγες και μετανάστες, και φέτος θα προσπαθήσουμε να έχουμε πολιτιστικές δραστηριότητες, σε μια εποχή που η επιβίωση φαντάζει μόνη ανάγκη, και φέτος θα προσπαθήσουμε να συμμετέχουμε και να στηρίξουμε εργατικούς αγώνες και διεκδικήσεις τόσο στην πόλη μας, το Περιστέρι, όσο και αλλού.
Όλοι όσοι συμμετέχουμε σε αυτό το εγχείρημα αντιλαμβανόμαστε την αλληλεγγύη ως το να δίνουμε αυτό που δεν μας περισσεύει – αλλιώς δεν κάνουμε παρά φιλανθρωπία, σαν κι αυτό που κάνουν όλοι όσοι γελάνε τελικά με τον λαό και τους εργαζόμενους: Ο ΣΚΑΪ, ο όμιλος Λάτση, η Καθημερινή, και τόσοι άλλοι που πετώντας ψίχουλα νομίζουν ότι θα μας πείσουν ότι “όλοι μαζί περνάμε δύσκολα, όλοι ζοριζόμαστε το ίδιο”.
Να δώσουμε χρόνο, δυνάμεις και όρεξη που δεν μας περισσεύουν. Αυτή είναι η μόνη πηγή στήριξης του εγχειρήματος της Εργατικής Λέσχης Περιστερίου.
Στην ομάδα εκπαιδευτικών της λέσχης, συνεργαζόμαστε συνάδελφοι από όλο το φάσμα της εκπαίδευσης: μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ), μέλη της τοπικής ΕΛΜΕ και του συλλόγου δασκάλων (εκπαιδευτικοί του δημοσίου), καθώς και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι και φοιτητές. Όσοι συμμετέχουμε κάνουμε το μάθημά μας με τον ίδιο επαγγελματισμό όπως θα το κάναμε και σε ένα φροντιστήριο ή στο δημόσιο σχολείο, μα δεν γίνεται κανείς να δουλεύει πολλές ώρες χωρίς αμοιβή. Ως τώρα, προσπαθούμε να διδάσκουμε, ο κάθε εκπαιδευτικός, δύο ώρες την εβδομάδα. Γι αυτό το λόγο, αλλά και λόγω μεγάλης συμμετοχής μαθητών, η εργατική λέσχη χρειάζεται άμεσα ενίσχυση από συναδέλφους εκπαιδευτικούς διάφορων ειδικοτήτων (φιλολόγους, μαθηματικούς, φυσικούς, χημικούς, βιολόγους κ.α.).
Καλούμε, λοιπόν όσους εκπαιδευτικούς θα ήθελαν να συμβάλλουν έμπρακτα σε αυτό το πλαίσιο, να επικοινωνήσουν μαζί μας.
Δεν έχουμε να προσφέρουμε καμία υλική ανταμοιβή. Μόνο ηθική, και ίσως την υπόσχεση πως η αλληλεγγύη είναι μια πράξη που, τελικά, επιστρέφεται.
Η Ομάδα των Καθηγητών της Εργατικής Λέσχης Περιστερίου

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
ΘΗΒΩΝ 227,  1ος όροφος
ergatikilesxiperisteriou.blogspot.gr
ergatikilesxiperisteriou@gmail.com