ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ: Η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και η απάντηση του κόσμου της δουλειάς
ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ στις 20:00
Αιμιλίου Βεάκη 28, 1ος όροφος
ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΕΦΕΡΟΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ!

Η Εργατική Λέσχη Περιστερίου μετακόμισε σε νέο χώρο, Αιμιλίου Βεάκη 28, 1ος όροφος. Τον Ιούνιο πραγματοποιήσαμε στην πλατεία Δημαρχείου το πρώτο φεστιβάλ γιορτάζοντας τα τρία χρόνια λειτουργίας και δράσης της Εργατικής Λέσχης Περιστερίου.

Με  σύνθημα «Σηκώνουμε κεφάλι. Αυτοοργάνωση - Αγώνας - Αλληλεγγύη»  στείλαμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι δεν υποχωρούμε ότι δεν μας τρομοκρατούν οι διώξεις που ασκήθηκαν ενάντια μας, όπου αποδείχθηκε ότι η αστυνομία έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη στοχοποίηση της δράσης μας. Με την ανοιχτή καταγγελία, τη συμπαράταξη και συμπαράσταση των σωματείων και των μαζικών φορέων, των εργατικών λαϊκών συλλογικοτήτων, με την πραγματοποίηση  συγκέντρωσης και πορείας διαμαρτυρίας στο αστυνομικό τμήμα όλες οι προσπάθειες τρομοκράτησης έπεσαν στο κενό.

Δηλώνουμε περισσότερο αποφασισμένοι να βαδίσουμε στα ίδια γνώριμα μονοπάτια.

Η υποστήριξη του αγώνα των εργαζομένων και των ανέργων, οι καταγγελίες για την εργοδοτική αυθαιρεσία και την ανυπαρξία κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας, οι παρεμβάσεις ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, οι κοινοί αγώνες με άλλες συλλογικότητας ώστε να μην πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί σπιτιών, η αποφασιστική αντιμετώπιση της φασιστικής και ρατσιστικής ιδεολογίας και βίας, η αλληλεγγύη και υποστήριξη των προσφύγων από τις εμπόλεμες περιοχές, η αγωνιστική ταξική αλληλεγγύη και στήριξη με δωρεάν μαθήματα για τα παιδιά των ανέργων, των ξένων οικονομικών μεταναστών και των εργαζομένων που δύσκολα τα βγάζουν πέρα είναι οι δράσεις της εργατικής λέσχης που ενοχλούν και αποτελούν καρφί στα μάτια της εργοδοσίας, των κάθε λογής συμφερόντων, της τοπικής και ευρύτερης ολιγαρχίας του πλούτου.

Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος .Ο δρόμος του αγώνα! Η απάντηση σε όλους αυτούς που προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει παρά ένας μόνο δρόμος, αυτός της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Ο δικός τους μονόδρομος είναι τα συνεχόμενα προαπαιτούμενα και τα μνημόνια της συνεχιζόμενης αντιδραστικής επίθεσης στα εργατικά διακιώματα είτε έχουν «αριστερό» είτε άλλο πρόσημο, που από κοινού ψηφίζουν οι ευρωλάγνοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.

Είναι το ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών και της δημόσιας περιουσίας.

Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μέρος του προγράμματος «διάσωσης», που επιβάλλει το διεθνές νομισματικό ταμείο και  η Ε.Ε. και  πάντοτε συνοδεύονται με τα ανάλογα μέτρα ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα.
Κοντά στα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τις μαρίνες, το Ελληνικό ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ και το ρεύμα (ΔΕΗ) το νερό (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), την αμυντική βιομηχανία της χώρας, (ΕΛΒΟ),  χιλιάδες κρατικά ακίνητα, μέσα στα οποία και 12 Ολυμπιακά Ακίνητα,  την «Αττικό Μετρό», μετά τον  ΟΣΕ , ΟΑΣΑ, , ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ και ΕΛΤΑ, που «μπήκαν» στο ταμείο με τον προηγούμενο νόμο και έπεται συνέχεια.
Όλα περνάνε στην Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), θυγατρική του νέου υπερταμείου ξεπουλήματος (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας), που περιλαμβάνει επίσης το ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΧΣ, όπου ανήκουν οι τραπεζικές μετοχές, την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, στην οποία ανήκουν αδόμητες εκτάσεις - φιλέτα του κράτους δηλαδή σε μια ιδιωτική εταιρεία με διορισμένο συμβούλιο, που δίνει λόγο απευθείας στους δανειστές.

Ο πλούτος που παράγει ο κόσμος της μισθωτής εργασίας και του καθημερινού μόχθου αναδιανέμεται πιο βίαια από ποτέ υπέρ του κεφαλαίου.

Και  ενώ αυξάνονται τα κέρδη επιχειρήσεων, την ίδια ώρα σχεδόν ο ένας στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με 300 ευρώ καθαρά (έως 440 ευρώ μεικτά), αφού απασχολείται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μειωμένο ωράριο, μερική απασχόληση, ενοικίαση, δανεισμός, εκ περιτροπής εργασία κ.ά.).
Το  45% των μισθωτών «αμείβεται» κάτω από τα 751 ευρώ!  
Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται κάτω από το καθεστώς  «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας  ενώ η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας είναι ο κανόνας  με συνέπεια να μην τηρείται από τις επιχειρήσεις ούτε αυτή  η ελάχιστη που έχει απομείνει εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.
Ένα  μεγάλο ποσοστό των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα πληρώνονται με καθυστέρηση που υπερβαίνει και τους 12 μήνες, ενώ τα νούμερα της ανεργίας προσεγγίζουν το 1,5 εκατομμύριο.  
Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι με επιστημονική κατάρτιση και εξειδίκευση στα όρια της  απόγνωσης αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό.

Κατοχυρώνονται κεκτημένα του κεφαλαίου στη ζούγκλα της αγοράς εργασίας και ανοίγει ο δρόμος για νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις

Και ενώ αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα για την  κοινωνία και το λαό ο (υπουργός εργασίας) Κατρουγκαλος έχει φτιάξει άλλη μια επιτροπή «ειδικών» και ο ίδιος δηλώνει ότι θα πάει να διαπραγματευτεί τα εργασιακά με τους δανειστές (κουαρτέτο) με ατού (!) και βασικό χαρτί (!) την κοινή δήλωση  που υπέγραψαν στις 19/7/2016 οι «κοινωνικοί εταίροι» δηλαδή οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών ενώσεων ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ κλπ μαζί με τούς εργατοπατέρες της ξεπουλημένης ΓΣΕΕ.

Η κοινή αυτή δήλωση διαβεβαιώνει τους εργοδότες, την κυβέρνηση και τους δανειστές, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συζήτηση για ανάκτηση έστω και μέρους των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι τα προηγούμενα χρόνια και ότι καμία πρόθεση δεν υπάρχει για να διεκδικηθεί οτιδήποτε έξω από το πλαίσιο που διαγράφεται από το μνημόνιο  και το πόρισμα των «ειδικών».

Την ώρα που χιλιάδες εργαζόμεναι φυτοζωούν με 586 και 511 ευρώ μεικτά, η ΓΣΕΕ, αντί να διεκδικεί αυξήσεις, πόσο μάλλον την αποκατάσταση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, συμφωνεί με τους εργοδότες να μην πάει ο κατώτερος μισθός πιο κάτω από τον πάτο που βρίσκεται σήμερα!
Συζητάνε για την διαμόρφωση του κατώτερου μισθού με την συμβολή μιας «επιτροπής εμπειρογνωμόνων», που θα καθορίζει το εύρος των αυξήσεων ή και των μειώσεων με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, την πορεία της ανεργίας, και τις προοπτικές της ανάπτυξης. Στο πλευρό της εργοδοσίας τίθεται άλλη μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που θα θέτει τα όρια της διαπραγμάτευσης, επιδιώκοντας να αποτελούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις το περιτύλιγμα  μιας διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού, όπου σι εργαζόμενοι θα διαπραγματεύονται με σημαδεμένα σε βάρος τους τα χαρτιά  !
Προτείνουν το «σπάσιμο» στα δύο του κατώτερου μισθού, με τον μικρότερο υπο-κατώτερο (!!!) να απευθύνεται στους μη έχοντες εργασιακή εμπειρία, όπως συμβαίνει σήμερα με τους νέους κάτω των 25 χρόνων. Ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, δίνοντας την δυνατότητα στους εργοδότες να διαλέγουν από μια τεράστια γκάμα ελαστικών σχέσεων εργασίας, που μειώνουν άμεσα και αποτελεσματικά το λεγόμενο «κόστος εργασίας» δηλαδή να εκμεταλλευτούν και να  ξεζουμίσουν ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους.

Για να περάσουν τα παραπάνω θα επιδιώξουν να θέσουν και  νέα εμπόδια στην απεργία παρέχοντας στην εργοδοσία τη δυνατότητα να αμφισβητήσει ευθέως τη νομιμότητα μιας απεργίας και είτε να την υπονομεύσει προληπτικά είτε να επιβάλει τον τερματισμό της, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη που ήδη έχει ρεκόρ στην κήρυξη παράνομων και καταχρηστικών απεργιών και στις διώξεις εργαζόμενων 

Όλες  τις  παραπάνω  αντεργατικές επιδιώξεις  ο υπουργός  εργοδοσίας  Κατρουγκαλος  και η κυβέρνηση με την μεγαλύτερη άνεση και υποκρισία τις παρουσιάζουν ως θέσεις που θα  ανακόψουν  τις «ακραία νεοφιλελεύθερες» προτάσεις του ΔΝΤ και θα  υπερασπιστούν τάχα τα εργασιακά δικαιώματα, στη βάση του «ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου»!!

Δεν θα τους αφήσουμε!

Ø  Όχι στον στημένο διάλογο  «κοινωνικό διάλογο» Εργοδοτών- Κυβέρνησης -ΓΣΕΕ

Ø  Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων. Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις εργασίας. Δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου και μείωση των ορίων για πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα, για να αντιμετωπιστεί η ανεργία.

Ø  Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με δικαιώματα. Δεν θα γίνουμε δούλοι του εργασιακού μεσαίωνα. Να καταργηθούν τα 5μηνα – 8μηνα και κάθε μορφή ελαστικής εργασίας.

Ø  Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις με άμεση επαναφορά στα επίπεδα πριν από τα Μνημόνια. Να πληρώσει το κεφάλαιο για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης

Ø  Διεύρυνση και κατοχύρωση  των συνδικαλιστικών  δικαιωμάτων και  προστασία  του δικαιώματος στην απεργία

Ø  Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή κατοικία και τη λαϊκή περιουσία – Μπλόκο στις κατασχέσεις. Διαγραφή του ιδιωτικού χρέους των εργαζομένων και του λαού. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις του νερού, της ενέργειας, της συγκοινωνίας, του περιβάλλοντος κλπ. Τα δημόσια κοινωνικά αγαθά είναι δικαίωμα και όχι εμπορεύματα.


ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
ΟΠΛΟ ΜΑΣ Η ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Διεκδίκησε το δικαίωμα σου για εργασία

Αποφάσισε να αντιδράσεις απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία να προασπίσεις την προσωπικότητα σου, το δικαίωμα να σε σέβονται, να μην σε εκμεταλλεύονται και το δικαίωμα σου να αμείβεσαι δίκαια για την εργασία σου


Μαζί με τους συναδέλφους σου δημιουργήστε την δικιά σας εργατική συλλογικότητα βάσης, το πρωτοβάθμιο κύτταρο - σωματείο με αποφάσεις συλλογικές, με δημοκρατικές λειτουργίες με αυτονομία και ανεξαρτησία από κομματικές, κυβερνητικές ή εργοδοτικές εξαρτήσεις με συνδικαλισμένους εργαζόμενους και όχι με επαγγελματίες συνδικαλιστές,

Οργανώσου στο σωματείο, στο συνδικάτο, στις εργατικές  κινήσεις της γειτονιάς σου!

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Αιμ. Βεάκη 28, 1ος όροφος
τηλέφωνο επικοινωνίας 6930246452
ergatikilesxiperisteriou.blogspot.gr
ergatikilesxiperisteriou@gmail.com