Δεν θα γίνουμε σκλάβοι του 21ου αιώνα! Όλοι στην απεργία 24/11!
Την πραγματικότητα γύρω μας την ξέρουμε. Η συνεχώς εντεινόμενη επισφάλεια στην εργασία, οι απολύσεις και η ανεργία  που σπέρνει το κεφάλαιο και κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ είναι το μέλλον που μας προετοιμάζουν. Είτε με την μορφή των voucher και των οχτάμηνων της κοινωφελούς εργασίας, είτε με τις συμβάσεις του ενός μήνα και της μιας μέρας και την ολική σχεδόν απελευθέρωση των απολύσεων των αφεντικών ένα νέο μοντέλο εργασίας προωθείται, πιο αντιδραστικό από ποτέ. Mετά το ασφαλιστικό που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έρχεται νέος τυφώνας αντεργατικών μέτρων με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που επιχειρεί να ολοκληρώσει το πεδίο του εργασιακού μεσαίωνα. Απελευθέρωση απολύσεων, υποκατώτατος μισθού για τους νέους κάτω των 25, περαιτέρω υποβάθμιση των συλλογικών συμβάσεων είναι κάποιες από τις αιχμές του νόμου που έρχεται. Και όλα αυτά ενώ η ανεργία είναι ήδη στο 26% και στο 48% για τους νέους 20-24 συγκεκριμένα. Ενώ επανεκκινούν τα προγράμματα φτώχειας και ανακύκλωσης της ανεργίας του ΟΑΕΔ και των ΕΣΠΑ με 30.000 θέσεις στους δήμους, ενώ οι εργαζόμενοι στα voucher τουρισμού είναι ακόμη απλήρωτοι. Ενώ η μόνη προοπτική για μεγαλό ποσοστό των νέων φαντάζει η μετανάστευση.

Υπάρχει όμως και άλλη προοπτική! Οι εργατικοί αγώνες ήταν πάντα ο δρόμος απέναντι στη βάρβαρη επίθεση! Για ποιους εργατικούς αγώνες όμως μιλάμε;Το υπάρχον συνδικαλιστικό κίνημα ούτε θέλει ούτε μπορεί να καλύψει τη σύγχρονη εργατική τάξη και τη νεολαία. Η ΓΣΕΕ συγκρότησε το καλοκαίρι μέτωπο με τους εργοδότες (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, κ.α.) και την κυβέρνηση. Συνομιλεί με το ΔΝΤ και προετοιμάζει τον τρόπο που θα «σερβίρουν» – θα περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα στους εργαζόμενους με ελεγχόμενες και όσο γίνεται πιο αναιμικές αντιδράσεις ενώ η ΑΔΕΔΥ στο χωρίς ουσιαστικά αγωνιστικό σχέδιο – σπέρνει την απογοήτευση. Δεν μπορούμε να πάμε με μια από τα ίδια. Ο μόνος δρόμος για να εμποδιστεί και να ανατραπεί η ευρωμνημονιακή κόλαση που διαμόρφωσαν και συνεχίζουν να προωθούν, δεν είναι άλλος από αυτόν του πραγματικού ανυποχώρητου αγώνα των εργαζομένων, των ανέργων και της νεολαίας. Τώρα είναι η ώρα για την αποφασιστική ανάπτυξη των αγώνων. Συγκροτούμε το δικό μας αγωνιστικό σχέδιο και παίρνουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε όλα τα μέτωπα. Με κέντρο τα αγωνιστικά πρωτοβάθμια σωματεία, τις αγωνιστικές συλλογικότητες της ανεργίας και της επισφάλειας, τον κάθε εργαζόμενο που θέλει να παλέψει για να σταματήσει και να ανατραπεί αυτή η πολιτική, συγκροτούμε επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, αναπτύσσουμε την κοινή, μαζική και πανελλαδικά συντονισμένη δράση μας στο μέτωπο της ανεργίας και της επισφάλειας, προβάλλουμε την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα.

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα, ενάντια στις απολύσεις και την ελαστική εργασία. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας με μείωση του εργάσιμου χρόνου και ταυτόχρονη αύξηση των μισθών – αποδοχών.
  • Ούτε σκέψη για υποκατώτατο μισθό και λοιπές επεξεργασίες του νόμου για τα εργασιακά. Καμία διάκριση των εργαζόμενων με βάση την ηλικία. Ίση αμοιβή για ίση εργασία. Όχι στα κάθε λογής προγράμματα προσφοράς «τζάμπα» εργατικού δυναμικού για την εργοδοσία (μαθητείες, πρακτικές, «εργασιακής εμπειρίας»)
  • Κατάργηση όλων των μορφών επισφαλούς και μαύρης εργασίας. (πχ mini jobs, Midi-jobs, 0-hour- contracts κ.ο.κ που προβλέπονται στον εργασιακό νόμο)
  • Εδώ και τώρα κατάργηση των προγραμμάτων ανακύκλωσης των ανέργων ΟΑΕΔ-ΕΣΠΑ (8-μηνα, κοινωφελής εργασία, κλπ.
  • Δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου και μείωση των ορίων για πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα, για να αντιμετωπιστεί η ανεργία. Όχι στο μοίρασμα της φτώχειας.
  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους (ουτε σκέψη να μετατραπεί σε επίδομα Εργοδοσίας!)
  • Μαζικές προσλήψεις στις δημόσιες υπηρεσίες για την κάλυψη όλων των λαϊκών αναγκών-σπάσιμο των μνημονιακών περιορισμών.
  • Δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Με πλήρη και διευρυμένα δικαιώματα στη συνδικαλιστική δράση, την απεργία, τον συλλογικό και μαζικό αγώνα.
  • Οι διεκδικήσεις  μας,  τα  αιτήματα  και  οι  αγώνες  μας  δεν  χωρούν  στο  μονόδρομο  των μνημονίων, στην αποπληρωμή του χρέους που δεν δημιουργήσαμε. Προϋποθέτουν την σύγκρουση και έξοδο από την φυλακή της ΕΕ και, τον απεγκλωβισμό από την θηλειά του χρέους και τη διαγραφή του, την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και του ΔΝΤ, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της εργοδοσίας.
Στην κατεύθυνση αυτή προχωράμε και:
  1. Δεν αφήνουμε τον αστικοποιημένο συνδικαλισμό να δίνει τον τόνο στη μάχη του εργασιακού με περιφερόμενες απεργίες. Θεωρούμε ότι η απεργιακή κινητοποίηση είναι ανάγκη να συνδεθεί με ένα πολύπλευρο αγωνιστικό σχέδιο διάρκειας και κλιμάκωσης. Στηρίζουμε την απεργία στις 24.11 και καλούμε σε αγωνιστική κινητοποίηση των ανέργων και των επισφαλώς εργαζομένων στις 10.00 το πρωί τη μέρα της απεργίας έξω από το κτίριο του ΟΑΕΔ (Σταδίου 54).
  2. Από κοινού με τις υπόλοιπες συλλογικότητες της ανεργίας και της επισφάλειας, τις επιτροπές αγώνα στους δήμους και τα σωματεία προχωράμε σε ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ στις 7 Δεκέμβρη.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 7.12//18:00 /Υπ.Εργασίας
ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ για το συντονισμό