ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ NON PAPER ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ
ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ - ΚΡΑΤΟΥΣ
«Προστασία κατοικίας» ή απελευθέρωση πλειστηριασμών;
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στις 19/11/2015, έκανε νόμο πολλά από τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου με τους δανειστές. Σε αυτόν, συμπεριέλαβε άρθρο με τον τίτλο «τροποποίηση νόμου και προστασία κύριας κατοικίας».
Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών κάθε είδους ακίνητου από τις τράπεζες, ακόμη και της κύριας στέγης χρεωμένου νοικοκυριού.
Το άρθρο τροποποιεί τον γνωστό σαν «νόμο Κατσέλη» και δίνει τη δυνατότητα να προσφύγουν στις διατάξεις του όσοι το επιθυμούν μέχρι 31/12/2015. Οι δανειολήπτες,  που δεν έχει οριστεί δικάσιμος για την αίτησή τους, πρέπει μέσα σε 6 μήνες από τις 20/11/2015 να υποβάλουν στη γραμματεία του δικαστηρίου επικαιροποιημένα στοιχεία. Με το Νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, σε ισχύ από 1/1/2016, εφαρμόζονται μια σειρά μέτρων για να συντομεύσει κατά πολύ ο χρόνος της εκδίκασης της αίτησης. Δανειολήπτες που η αίτησή τους θα απορριφθεί ή όσοι έχουν δικαιωθεί αλλά κάποια στιγμή βρεθούν σε αδυναμία ανταπόκρισης, θα πέφτουν στην αντιμετώπιση που επιφυλάσσει ο  νέος νόμος και τα κριτήριά του.   
Το νέο καθεστώς καθορίζει ότι ο δανειολήπτης (εξαιρούνται όπως και από το ν. Κατσέλη εκείνοι με επιχειρηματικά – επαγγελματικά δάνεια) που έχει καθυστέρηση στην αποπληρωμή δόσεων του δανείου του, πρέπει να υποβάλλει στο δικαστήριο αίτηση εξαίρεσης ακίνητου από πλειστηριασμό μέχρι τις 31/12/2018 (μετά δεν προβλέπει παρόμοια δυνατότητα). Για να δικαιωθεί, πρέπει να πληρούνται σωρευτικά όλα τα  κριτήρια :

1.     Το ακίνητο να είναι η κύρια κατοικία του. Δεν θα μπορεί να ζητήσει εξαίρεση για εξοχικό, πατρικό, αγρό .
2.     Το μηνιαίο οικογενειακό του εισόδημα να μην  υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%. Αυτό, με τα σημερινά δεδομένα, σημαίνει ότι για ένα άτομο είναι μέχρι 1.159 ευρώ, για ένα ζευγάρι 1.972 ευρώ, για ένα ζευγάρι με ένα παιδί 2.448 ευρώ, για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά μέχρι 2.924 ευρώ και για ένα ζευγάρι με τρία παιδιά 3.400 ευρώ.
3.     Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας, κατά το χρόνο συζήτησης της αίτησης, να μην υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο και κατά 20.000 ευρώ ανά παιδί, και μέχρι τρία, δηλαδή για 5μελή οικογένεια, η αντικειμενική αξία να φθάνει έως τις 280.000 ευρώ.
4.     Ο δανειολήπτης να χαρακτηρίζεται από την Τράπεζα «συνεργάσιμος», κατά το χρόνο της αρχικής καθυστέρησης του δανείου, σύμφωνα με την έννοια του «Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών». Ο Κώδικας Δεοντολογίας συντάχτηκε από την Τράπεζα Ελλάδος και ορίζει το ποιος είναι «συνεργάσιμος» με μια σειρά όρων. Η τήρηση των όρων κρίνεται από την κάθε τράπεζα. Από τις 15/12/2015, αν μια δόση αποπληρωμής δανείου έχει καθυστερήσει για πάνω από 30 μέρες, η Τράπεζα μπορεί να στείλει ειδοποίηση που να ορίζει προθεσμία 15 ημερών για να δοθούν στοιχεία. Αν δεν δοθούν μέσα στην προθεσμία, παύει ο δανειολήπτης να χαρακτηρίζεται «συνεργάσιμος» και μπορεί η Τράπεζα άμεσα να ξεκινήσει  τη διαδικασία πλειστηριασμού.
5.      Να μπορεί να πληρώνει, με συνέπεια, τις δόσεις του δανείου του, σύμφωνα με τη «μέγιστη δυνατότητά» του. Οι συντελεστές για το πώς θα οριστεί η «μέγιστη δυνατότητα» του δανειολήπτη αποφασίζονται από δικαστήριο. Βασικό κριτήριο, σύμφωνα με το νόμο, για την απόφαση του δικαστηρίου, θα είναι να μην βρεθεί η τράπεζα σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν που θα βρισκόταν αν έβγαζε το σπίτι σε πλειστηριασμό, με βάση την εμπορική αξία που καθορίζει η ίδια η τράπεζα!

Προστατεύουν τις τράπεζες, που ο λαός πληρώνει με εκατοντάδες δις χρέους,  και όχι τα νοικοκυριά που χρεοκόπησαν και θα χρεοκοπήσουν από τις πολιτικές κυβερνήσεων – δανειστών – κεφαλαίου. Τα δικαστήρια, που θα αποφασίζουν δεσμευμένα από το νόμο, θα καθορίζουν τον προϋπολογισμό της ζωής ενός χρεωμένου νοικοκυριού. Και τολμάνε να μιλάνε για «κοινωνική ευαισθησία».
Η αρπακτική λογική των ρυθμίσεων υπέρ των τραπεζών απογειώνεται με την πρόβλεψη στην περίπτωση πώλησης της κύριας κατοικίας από τον δανειολήπτη. Αν το τίμημα υπερβαίνει το ποσό  της διευθετημένης δανειακής οφειλής, τότε το μισό της διαφοράς το παίρνει αμέσως η τράπεζα.
Προστατεύονται οι «ευάλωτες ομάδες»;
Πολυδιαφημίζουν την προστασία των πιο «ευάλωτων ομάδων». Πρόκειται για μια ακόμη λαθροχειρία γιατί και σε αυτές τις περιπτώσεις οι δανειολήπτες πρέπει να καλύπτουν σωρευτικά κριτήρια. Αν ήθελαν να τις προστατεύουν, δεν θα συμπεριλάμβαναν το κριτήριο της αντικειμενικής αξίας της κατοικίας, που μάλιστα πρέπει να είναι και οπωσδήποτε χαμηλό. «Ευάλωτη ομάδα» είσαι με βάση την ανεργία, τους τσεκουρεμένους μισθούς και συντάξεις που θα μειωθούν κι άλλο. Και αυτό δεν αναιρείται από το αν η στέγη σου δεν είναι φθηνής αντικειμενικής αξίας.
Πολυδιαφημίζουν τη συμβολή του κράτους προς τους δανειολήπτες των «ευάλωτων ομάδων» που δεν έχουν τη δυνατότητα  κάλυψης της απαίτησης αποπληρωμής της τράπεζας. Γιατί να συμβάλει το κράτος και να μην υποχρεωθούν οι τράπεζες σε διαγραφή όλου ή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους των λαϊκών νοικοκυριών που αδυνατούν να πληρώνουν; Η απάντηση είναι «τα κέρδη των τραπεζών πάνω από τις ανάγκες της κοινωνίας».  Και αυτή, όμως, η κάλυψη από το κράτος, που θα δίνει τα λεφτά στις τράπεζες για να μην χάνουν οι ίδιες, μπορεί να ισχύει μόνο για 3 χρόνια και με την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλονται κανονικά, και από τα πιο φτωχά νοικοκυριά, οι δόσεις που θα έχει ορίσει το δικαστήριο. Μετά στον Καιάδα και θα χρωστά « ο ευάλωτος» και το ποσό στο κράτος, όπως ορίζει σαφώς ο νόμος. Τέτοια «προστασία»!
Πόσοι δεν προστατεύονται; Λίγοι και «προνομιούχοι»;
Σύμφωνα με στοιχεία, περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο είναι οι καθυστερούμενες, πάνω από 1 μήνα, οφειλές προς τις τράπεζες από στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια καθώς και πιστωτικές κάρτες (300.000 περίπου δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, 700.000 καταναλωτικών δανείων, 500.000 οφειλέτες πιστωτικών καρτών και 100.000 περίπου μικρών επιχειρηματικών δανείων). Όλα αυτά τα δάνεια έχουν από πίσω υποθηκευμένη λαϊκή περιουσία, βέβαια και κύρια στέγη.
Η κυβέρνηση προβάλει - και τα συστημικά Μέσα ενημέρωσης στηρίζουν, την «επιτυχία» ότι με το νέο νόμο προστατεύεται το 25% του συνόλου των «κόκκινων δανειοληπτών», που υπολογίζεται ότι αφορά στις «ευάλωτες ομάδες», πλέον ένα 35% του συνόλου  βάσει των γενικών κριτηρίων. Μιλούν με ποσοστά μια και οι σκληροί αριθμοί δεν βολεύουν την παραπλάνηση, ενώ ωφελούν τον «κοινωνικό αυτοματισμό». Όμως, το 40% συνολικά που δεν θα προστατευτεί άμεσα είναι θηριώδες κοινωνικά και αποτελεί πρόκληση στο λαό η χρέωσή του  στους «προνομιούχους». 4 στα 10 χρεωμένα νοικοκυριά θα χάσουν το αμέσως επόμενο διάστημα και το τελευταίο μέσο προστασίας και άμυνας, τη στέγη τους.
Δεν μπαίνουμε στο «τρυπάκι» τους. Ο αριθμός των νοικοκυριών υπό την απειλή απώλειας κάθε περιουσιακού στοιχείου και της ίδιας της στέγης  θα μεγαλώνει. Τραβώντας από τη δεξαμενή του 1,5 εκατ. οφειλετών προς τις τράπεζες, αλλά και των εκατοντάδων χιλιάδων που χρωστάνε σε ταμεία, εφορία, ΔΕΚΟ, εταιρείες τηλεφωνίας, αφού ο «πάγκος του Προκρούστη» δουλεύει συνεχώς για μισθούς – συντάξεις, η ανεργία παραμένει σε δυσθεώρητα ποσοστά όπως και η απλήρωτη εργασία, κτυπιέται η φτωχή - μεσαία αγροτιά και οι επαγγελματοβιοτέχνες ενώ αυξάνονται όλα τα κόστη, από τις ασφαλιστικές εισφορές μέχρι τα φάρμακα και τα δημόσια αγαθά.
Έχουμε χρόνο;
Αυτή τη στιγμή, 62.000 ακίνητα, σύμφωνα με στοιχεία τραπεζών, βρίσκονται υπό την απειλή πλειστηριασμού. Για τα ακίνητα αυτά έχουν ήδη εκδοθεί διαταγές πληρωμής και έχουν συνταχθεί κατασχετήριες εκθέσεις! Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι το 25% των στεγαστικών δανείων - σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας - έχουν χαρακτηριστεί ήδη «κόκκινα» και έχουν μπει σε οριστική καθυστέρηση.
Στα προαπαιτούμενα για τον Δεκέμβριο περιλαμβάνονται νέες ρυθμίσεις των «κόκκινων δανείων». Αυτή τη φορά πρέπει να βρεθούν οι τρόποι για να μπουν στο παιχνίδι τα κάθε λογής «κοράκια», από «funds» μέχρι ξένες κοινοπραξίες «επενδυτών», που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον αφενός να αγοράσουν στο 30% ή 40% της ονομαστικής τους αξίας τα ακίνητα και να τα μεταπουλήσουν, αφετέρου να αξιοποιούν τις αξίες που θα έχουν βουτήξει από τον κοσμάκη ως εγγύηση για τον δανεισμό τους και για τα κάθε λογής παιχνίδια τους στην διατραπεζική αγορά.
Το πανηγύρι της λεηλασίας και της αρπαγής αρχίζει τώρα!
Κανένας μόνος του
Βασική αντίληψη του νόμου είναι η εξατομίκευση των δανειοληπτών. Οι ρυθμίσεις δεν είναι γενικές και πάγιες, αλλά ειδικές και ασταθείς, ξεχωριστές για την κάθε περίπτωση διαπραγμάτευσης, εξωδικαστικής ή δικαστικής.
Η βαθιά αντιδραστική αυτή προσέγγιση δεν είναι τυχαία. Μεταφέρει τους λόγους της ύπαρξης χρέους στο άτομο και την «ασυνέπειά» του, ενοχοποιώντας το για την αδυναμία πληρωμής. Είναι γνωστό ότι χιλιάδες νοικοκυριά χάνουν τα σπίτια τους μέσα στη σιωπή. Χιλιάδες νοικοκυριά θα γίνουν όμηροι της παρακολούθησης της ζωής τους από τις τράπεζες, υπό τη συνεχή απειλή της απώλειας της στέγης.
Αρνούμαστε την ενοχή γιατί «τον ξέρομε τον ένοχο, είναι γνωστή η αιτία». Σπάμε τη σιωπή.
Με τις συλλογικότητες που δρουν στις γειτονιές και τη δημιουργία νέων όπου δεν υπάρχουν, με τα σωματεία, οργανώνουμε τη συμμετοχή, πρώτα και κύρια, των χρεωμένων νοικοκυριών, αναπτύσσουμε δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ μας, δίχτυ αλληλεγγύης με την κοινωνική πλειοψηφία που πλήττεται σε κάθε τομέα ζωής από τις αντιλαϊκές πολιτικές και αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις κυβέρνησης και δανειστών.   
Υπερασπιζόμαστε τη διασφάλιση – εξασφάλιση της στέγης των λαϊκών στρωμάτων.
Με λαϊκή οργάνωση αγώνων να ανατρέψουμε την πολιτική συγκέντρωσης των ακινήτων και της γης στα χέρια του κεφαλαίου.
Με  λαϊκή αυτοοργάνωση – αυτοάμυνα ακυρώνουμε το νόμο για τους πλειστηριασμούς στην πράξη, μέχρι την οριστική κατάργησή του.

ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΥ ΜΑΣ
ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΣΠΙΤΩΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥ ΜΟΧΘΟΥ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ – ΚΡΑΤΟΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ