Θερινό Σινεμά στη λέσχη | "Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας" του Ν. Παναγιωτόπουλου
"Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας"
Τρίτη 31 Μαΐου στις 8:30 μμ

Θερινό Σινεμά στη λέσχη
Κάθε Τρίτη σας περιμένουμε στην ταράτσα της λέσχης με κοκτέιλ και ταινίες από τον ελληνικό κινηματογράφο.

Συνεχίζουμε τις προβολές μας με την ταινία "Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας", σε σκηνοθεσία Νίκου Παναγιωτόπουλου (1978) 

Παιζουν: Όλγα Καρλάτου, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Δημήτρης Πουλικάκος, Γιώργος Διαλεγμένος, Νικήτας Τσακίρογλου

Ένας πατέρας και οι τρεις γιοι του κληρονομούν ένα αρχοντικό σπίτι μαζί με την υπηρέτρια. Απομακρύνονται από τα εγκόσμια για τα 7 επόμενα χρόνια και ενεργοποιούνται μόνο για να φάνε και να έρθουν σε ερωτική επαφή με την υπηρέτρια. 

Ο Παναγιωτόπουλος καθρεπτίζει στους πρωταγωνιστές του την παρακμή της αστικής τάξης καθώς και την κοινωνική αδράνειά της. Σατιρίζοντας ταυτόχρονα τις κοινωνικές και πολιτικές δομές της Ελλάδας των τελών της δεκαετίας του ’70, κατορθώνει να δομήσει ένα από τα πιο καλοχαραγμένα αλληγορικά αποτυπώματα του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Μια ταινία έξω από τα καθιερωμένα της εποχής που προκαλεί την αστική τάξη και θυμίζει έντονα τις κορυφαίες δημιουργίες του Λουίς Μπουνιουέλ.

Αξίζει τέλος να επισημάνουμε ότι το φιλμ απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, ενώ τιμήθηκε και με το δεύτερο βραβείο στο Φεστιβάλ του Σικάγο. Το υπέροχο σενάριο, βασίζεται στο μυθιστόρημα του αριστοφανικού Αιγύπτιου συγγραφέα, Αλμπέρ Κοσερί (Cossery Albert), με τίτλο: Οι Τεμπέληδες της Εύφορης Κοιλάδας (Les Faineants Dans La Vallee Ferile). Η εντυπωσιακή φωτογραφία είναι του Ανδρέα Μπέλλη.