Άμεση επαναπρόσληψη εργαζόμενης Ελένης Σ. από την εταιρία «ΑΒ Βασιλόπουλος»
Η Ελένη Σ. εργαζόταν επί 15 έτη στην εταιρεία ΑΒ Βασιλόπουλος ως 4ωρη στα καταστήματα της Αγ.Παρασκευής, του Παπάγου και του Χολαργού. Παρά τις συνεχείς απειλές που δεχόταν, διεκδίκησε το 10λεπτο διάλλειμα που δικαιούνται όλοι οι 4ωροι, αντέδρασε στην εξευτελιστική συμπεριφορά που δεχόταν από το διευθυντή του καταστήματος και διαμαρτυρήθηκε για τις απλήρωτες υπερωρίες. Αφού δεν υπέκυψε στις πιέσεις να παραιτηθεί, απολύθηκε εκδικητικά την Δευτέρα 16/2 από τον διευθυντή καταστήματος του Χολαργού. Η εργαζόμενη κατήγγειλε την απόλυσή της ως καταχρηστική και ζητά την άμεση επαναπρόσληψή της καθώς και τις απλήρωτες υπερωρίες.
Τa Σάββατα 28/2 & 7/3 πραγματοποιήθηκαν μαζικές κινητοποιήσεις έξω από το κατάστημα του Χολαργού από όπου απολύθηκε η εργαζόμενη με τη συμμετοχή συλλογικοτήτων, συνελεύσεων γειτονιάς, πρωτοβάθμιων σωματείων, αλλά και κατοίκων της περιοχής που πληροφορήθηκαν για την απόλυση και στάθηκαν αλληλέγγυοι έξω από το κατάστημα. Επιπλέον όλες αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται πλήθος παρεμβάσεων και κινητοποιήσεων, τόσο στην περιοχή του Χολαργού και της Αγ. Παρασκευής όσο και στην υπόλοιπη Αττική. Παρόλα αυτά την Τρίτη 10/3 που είχε οριστεί η τριμερής συνάντησης στην επιθεώρηση εργασίας της Αγίας Παρασκευής η εργοδοσία επικαλέστηκε ότι δεν είχε ενημερωθεί και η συνάντηση αναβλήθηκε.
Η περίπτωση της εργαζόμενης Ελένης Σ. δεν αποτελεί δυστυχώς την εξαίρεση αλλά τον κανόνα των εργασιακών σχέσεων που επικρατούν στις κατά τα άλλα «ναυαρχίδες» της αγοράς. Οι παλαιότεροι εργαζόμενοι που έχουν κατακτήσει κάποια βασικά δικαιώματα, εξωθούνται σε παραίτηση (μέσα από συνεχή εντατικοποίηση της εργασίας, απειλές, εξευτελιστικές συμπεριφορές, αναίτιες μεταθέσεις), ενώ στη θέση τους προσλαμβάνονται νέοι εργαζόμενοι με κάθε λογής προγράμματα επιδοτούμενης (δηλαδή τζάμπα για τους εργοδότες) εργασίας. Επιπροσθέτως οι γυναίκες εργαζόμενες αποτελούν τα πιο συχνά θύματα περιστατικών εργοδοτικής βίας και αυθαιρεσίας, καθώς θεωρούνται συχνά ως εύκολοι στόχοι από προϊσταμένους και διευθυντές, ενώ ταυτόχρονα στοχοποιούνται και για λόγους όπως η εγκυμοσύνη και η μητρότητα. Παράλληλα, ολόκληρος ο κλάδος του εμπορίου αποτελεί ιδανικό πεδίο για την αρχική εφαρμογή των πιο αντεργατικών μέτρων όπως οι μισθοί πείνας των 400€, τα ωράρια λάστιχο και η επιχειρούμενη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, τα οποία φυσικά μετά επεκτείνονται και στους υπόλοιπους κλάδους.
Η Εργατική Λέσχη Περιστερίου στέκεται αλληλέγγυα στην απολυμένη εργαζόμενη και θα συμβάλει στις δράσεις που προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα προκειμένου να επαναπροσληφθεί άμεσα. Πιστεύουμε πως μόνο μέσα από τη συλλογική δράση και την ταξική αλληλεγγύη μπορούμε να σταθούμε απέναντι σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, στην καταστρατήγηση των εργατικών δικαιωμάτων και σε κάθε προσπάθεια να υποβαθμιστεί περαιτέρω η ζωή μας. Τα πρόσφατα παραδείγματα δικαίωσης των εργαζόμενων στην εταιρεία Migato και στον χώρο εστίασης «Γκαζοχώρι» μετά από τις μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν, μας δείχνουν το δρόμο.
Η συλλογικότητα είναι το όπλο μας!
Με αγώνες σπάμε την εργοδοτική τρομοκρατία.
Με αγώνες σπάμε την εργοδοτική τρομοκρατία.