"Σεξισμός & ομοφοβία στο ελληνικό hiphop" Εκδήλωση - συζήτηση του χιπχοπ καφενέ της Λέσχης
Την Πέμπτη 17 Ιουλίου στις 8 το βράδυ ο χιπχοπ καφενές της Λέσχης διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα "Σεξισμός & ομοφοβία στο ελληνικό hiphop". Μεταξύ άλλων θα παρέμβουν στην κουβέντα χιπχοπ καλλιτέχνες και κοινωνιολόγοι.
Η είσοδος / συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Λέσχης είναι - όπως πάντα - ελεύθερη.

  • Κείμενο για την εκδήλωση του χιπχοπ καφενέ
    “Σεξισμός και ομοφοβία στο ελληνικό hiphop

    Αντί εισαγωγής ~

    ·        Πόσος σεξισμός και πόση ομοφοβία υπάρχουν στο ελληνικό χιπχοπ?
    ·        Πόσοι στίχοι Ελλήνων χιπχοπάδων παλιότερων και νεότερων γενιών διαρκώς αναπαράγουν την υποτίμηση της γυναίκας και ταυτίζουν την ομοφυλοφυλία με την προδοσία κ τη ρουφιανιά?
    ·        Πόσα hiphop videoclips προβάλουν τη γυναίκα ως κομμάτι κρέας δίχως να έχουν καμιά διαφορά από τα αντίστοιχα των σκυλάδων?
    ·        Πώς γίνεται αντιφασίστες και σκεπτόμενοι χιπχοπ καλλιτέχνες να αναπαράγουν τα παραπάνω σχήματα διαρκώς μες στα κομμάτια τους ή να υποστηρίζουν πως σεξιστικοί κ ομοφοβικοί στίχοι είναι οργανικό κομμάτι της κουλτούρας του χιπχοπ?

    Ο χιπχοπ καφενές κάνει μια προσπάθεια να ανοίξει η κουβέντα για αυτά τα ζητήματα. Η ιδέα συγκρότησής μας εξάλλου σε αυτή τη βάση στήθηκε: για αρχή να συζητάμε. Να έρθουν σε επαφή χιπχοπ ακροατές και καλλιτέχνες, να ανταλλάξουν απόψεις και αν είναι δυνατόν να βάλουμε ένα λιθαράκι στην προσπάθεια σύνδεσης της ελληνικής χιπχοπ κοινότητας με κινήματα που ξεσπούν κατά καιρούς στις γειτονιές μας. Κινήματα αντιφασιστικά, αντιρατσιστικά, εργατικά, κινήματα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Χιπχοπ για πίστες και μεσημεριανάδικα έχουμε αρκετό, εμείς ας κάνουμε κάτι άλλο ;)
    Έτσι, για το ζήτημα του σεξισμού κ της ομοφοβίας δεν επιθυμούμε να φτιάξουμε μια επιτροπή λογοκρισίας που θα μελετήσει στίχο στίχο τα raps που κυκλοφορούν για να καταλήξει σε ποιους καλλιτέχνες επιτρέπεται να ακούμε και ποιους όχι. Μας ενδιαφέρει σε πρώτη φάση να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε το φαινόμενο και έπειτα να δούμε αν υπάρχουν δυνατότητες το κομμάτι της χιπχοπ κοινότητας που βλέπει τα πράγματα αλλιώς να περάσει στην αντεπίθεση.
    ·        Μπορούμε να αναδείξουμε πως ο άκρατος σεξισμός κ ομοφοβία αποτελούν βασικό πυλώνα του κυρίαρχου πολιτιστικού μοντέλου (εκμετάλλευση της σώματος και ειδικά του γυναικείου, βιομηχανία sex) αλλά και της πολιτικής αντίληψης κ πρακτικής των νεοναζί της ΧΑ (προπηλακισμοί LBGTQ ατόμων, «η γυναίκα στο σπίτι» κλπ)?
    ·        Μπορούμε να βάλουμε αναχώματα στην περαιτέρω συντηρητικοποίηση συνολικά της κοινωνίας?
    ·        Μπορούν οι χιπχοπ καλλιτέχνες να σταθούν στο πλάι των μαχόμενων κινημάτων ενάντια στη φυσική βία και τις διακρίσεις που δέχονται γυναίκες και LGBTQ άτομα?

    Ως χιπχοπ καφενές θεωρούμε πως αν όλοι μας ονειρευόμαστε μια κοινωνία διαφορετική, απελευθερωμένη, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τότε ίσως είναι πραγματική ανάγκη να μην τους χαρίζουμε καμιά μάχη. Η αλληλεγγύη σε κάθε πληττόμενη κοινωνική ομάδα δεν είναι ένα απλά ένα σύνθημα στον τοίχο. Καλλιεργείται μέσα μας, στις δράσεις μας, στην καθημερινότητά μας.
    Ακούμε, κατανοούμε, συζητάμε, στεκόμαστε αλληλέγγυοι.
    ;)

    Ο χιπχοπ καφενές της Λέσχης
    17.07.14