ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΩΝ

Μετά από τρία χρόνια «εθνικής σωτηρίας» από κυβερνήσεις - ΕΕ - ΔΝΤ και λεηλασίας των κοινωνικών και εργατικών δικαιωμάτων, είναι φανερό ότι δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τα όρια μεταξύ ανεργίας και εργασίας. Εκατοντάδες χιλιάδες περιπλανούνται από την ανεργία στην ημιαπασχόληση ή στην εκ περιτροπής εργασία με 2-3 μεροκάματα την εβδομάδα και στην απλήρωτη εργασία.
Ο ίδιος ο βασικός μισθός έχει γίνει χαρτζιλίκι. Η απλήρωτη εργασία γίνεται καθεστώς με την κάλυψη της κυβέρνησης και της δικαιοσύνης. Οι δρόμοι καθημερινά γεμίζουν με ανθρώπους - συντρίμμια χωρίς όρους ύπαρξης, με απελπισμένους χρόνιους άνεργους, με άστεγους, με εξαρτημένους, με ψυχικά νοσούντες και καταθλιπτικούς, με αυτόχειρες. Η δολοφονική επίθεση ενάντια στους εργάτες γης στην Μανωλάδα που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους είναι παράδειγμα της εργοδοτικής - φασιστικής βίας απέναντι στους εργατικούς αγώνες. Είναι μια εικόνα από το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Οι νέες θέσεις εργασίας που υπόσχονται είναι συμβάσεις λίγων μηνών χωρίς δώρα, τριετίες, επιδόματα αδείας, οικογενειακά, σπουδών και ειδίκευσης. Το «λιγότερο κράτος» σε παιδεία, υγεία, κοινωνικές παροχές, τα χαράτσια και οι φόροι, συμπληρώνουν το πάζλ της νέας φτώχειας και εξαθλίωσης. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτε από αυτούς.

Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι προσωρινό και δεν ήρθε για τους «άλλους». Οι ευθύνες και η ανεπάρκεια της συνδικαλιστικής και συστημικής γραφειοκρατίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΑ είναι παραπάνω από έκδηλες. Η επιλογή τους να αφήσουν πάνω από 1.500.000 ανέργους να παλεύουν μόνοι τους για την επιβίωση τους, αντί να υποστηρίξουν την οργανωμένη και συλλογική διεκδίκηση αξιοπρεπών όρων ζωής, αποτελεί νερό στο μύλο της πολιτικής της κυβέρνησης των εργοδοτών.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η δημιουργία ενός μαχητικού και ανατρεπτικού κινήματος ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων, που μαζί την υπόλοιπη εργατική τάξη θα παλέψουν για κάθε ζήτημα που αφορά τη ζωή και αξιοπρέπειά μας. Από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο.
Οργανωνόμαστε, αγωνιζόμαστε, απαιτούμε:
  • Επίδομα ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις που να καλύπτει τις ανάγκες μας για όλο το χρονικό διάστημα της ανεργίας. Το χρονικό διάστημα της ανεργίας να υπολογίζεται στα συντάξιμα χρόνια.
  • Πλήρη & δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους και επισφαλείς, ντόπιους και μετανάστες. Ανανέωση των βιβλιαρίων υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Απαλλαγή από πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΚΟ, ενοίκια, δημοτικά τέλη) και απαλλαγή από έμμεση και άμεση φορολογία.
  • Ελεύθερη μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών μνημονίων και νόμων που απελευθερώνουν τις απολύσεις, καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις, μειώνουν τους μισθούς, ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις.
  • Άμεση καταγραφή των ανέργων, των συμβασιούχων, υποαπασχολούμενων και των εργαζομένων με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών και συμμετοχή τους ως ισότιμα μέλη με όλα τα δικαιώματα στα κλαδικά σωματεία.
Στην εποχή της σκληρής εκμετάλλευσης και των ελαστικών μορφών απασχόλησης απαιτούμε ίδια δικαιώματα για όλο τον κόσμο της δουλειάς ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας.

Επιτροπή Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Ιλίου - Πετρούπολης - Αγίων Αναργύρων - Καματερού
Εργατική Λέσχη Περιστερίου
Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών